Entahlah..

January 19, 2010 § Leave a comment

Kekadang manusia adalah pelik dan sukar difahami. Saya selalu berfikir, mengapa kekadang kita mudah sahaja berasa bingung dan lemas? Salahkah jika kita memilih untuk mengutamakan sesuatu walaupun ianya mungkin tidak penting sangat? Salahkah jika kita berfikir secara mendalam sebelum mengambil keputusan supaya kita tidak menyesal kemudian? Salahkah jika kita mempunyai pendapat yang lain? Salahkah jika kita mengambil sesuatu tindakan demi kawan walaupun kita sendiri mungkin disalahfahamkan? Salahkah kita untuk menyepikan diri atas rasa bingung dan lemas?

Entahlah.

Apabila kita tidak faham tentang sesuatu perkara, biasanya kita akan menyalahkan orang lain. Kita kata kita tahu siapa diri kita yang sebenar, tetapi kekadang kita kurang mengerti apa yang kita lakukan. Betul atau salah?

Entahlah.

Kekadang kurasa batasan adalah sesuatu yang sangat mengganggu. Setiap tindakan ada batasannya, dan kita terikat untuk mematuhinya. Keberanian itu penting, tetapi kesederhanaan adalah lebih baik. Mengapa kekadang kita teragak-agak untuk melakukan sesuatu? Mengapa kekadang kita serba-salah untuk melakukan sesuatu? Mengapa kekadang kita berperang dengan perasaan sendiri sebelum melakukan sesuatu? Sesetengah perkara tidak boleh dinilai hanya melalui apa yang kita nampak dan rasa. Dan halangan yang terbesar adalah diri kita sendiri sebenarnya.

Entahlah.

Manusia itu pelik, bukan?

Maksudnya aku juga pelik, begitu?

Advertisements

Tagged:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Entahlah.. at O f . U n s p o k e n . W o r d s.

meta

%d bloggers like this: